L'atenció selectiva als Escape Rooms

L'atenció selectiva als Escape Rooms

L’atenció selectiva és la capacitat per dirigir la nostra atenció i centrar-nos en alguna cosa sense permetre que altres estímuls interrompin la nostra tasca. Primer analitzem la nombrosa i complexa informació que reben els nostres sentits i després processem i donem resposta tan sols a aquelles coses que són realment importants per a nosaltres. Això ens permet deixar certes coses al marge per tractar efectivament d’altres.

El material al qual no fem cas pot semblar que es perdi, però no és així. El missatge rellevant traspassa el filtre i els altres són atenuats per no sobrecarregar-nos. No obstant això, els missatges irrellevants reben també algun tipus d’anàlisi, és per això que si detecta alguna cosa excel·lent, per exemple si escoltem el nostre nom, la nostra atenció es desvia cap a aquest canal.

En el món dels Escape Room, ens trobem diàriament amb exemples de com es manifesta aquesta atenció selectiva quan juguem. Què passa quan estem buscant desesperadament alguna cosa que sabem que ens fa molta falta per avançar i de sobte ens trobem amb una altra cosa que ens crida poderosament l’atenció, com pot ser un detall que el Game Master ha esmentat al explicar-nos la missió que ens ocupa? Seguim sabent que necessitem amb urgència allò, però ens dirigim directament a aquest detall.

I quan vam entrar en una habitació fosca i al final d’ella hi ha una altra amb llum? Què fem? Doncs que en la majoria dels casos obviem escodrinyar els amagatalls secrets de l’habitació fosca que trobem pel mig i anem directament cap a la llum. Per què? Perquè la nostra capacitat cognitiva compta amb un mecanisme amb el qual atendre aquest estímul lluminós, encara que en aquest moment estigui centrada en seguir els passos del joc en un determinat ordre lògic.

Mai no us heu preguntat per què quan volem alguna cosa amb ganes, per exemple, obrir el primer candau que hem trobat a l’entrar a la sala, ens oblidem de tota la resta? Cal obrir-lo com sigui i ja hem ficat fins combinacions a l’atzar amb tot el que hem anat trobant i han resultat infructuoses. I, de sobte, trobem una pista que ens diu que cal fer una operació matemàtica entre dos números per obrir aquest candau. Doncs bé, en trobar qualsevol dels dos números, anem directament a ficar-ho en el candau, fins i tot sense haver trobat encara l’altre nombre que sabem que necessitem. La resposta està en com actua el nostre cervell davant d’aquestes situacions i fa que només et fixis en els estímuls acords amb el teu esquema, i evita incloure la informació que en aquell moment prens com innecessària, com seria un segon número per obtenir el resultat.

O quan hem començat a escodrinyar algun objecte important, per exemple, una taula, i un company d’equip diu el nostre nom? Ens anem automàticament a ajudar-lo i deixem parts de la taula per completar, just quan érem apunt de trobar una pista fonamental. Sort que quan ens centrem de nou, sabem que hem de seguir recollint informació en aquella taula.

En el nostre dia a dia, l’atenció selectiva és molt important, atès que ens ajuda a millorar el nostre rendiment cognitiu i a minimitzar la fatiga. També ho és per a millorar les nostres experiències, quan filtrem la informació positiva i descartem una altra que pugui afectar negativament.

Des de nens aprenem a centrar-nos en uns estímuls ignorant altres de menor importància. Per exemple, podem ser capaços de recordar fàcilment una conversa que hem mantingut, però no som capaços de recordar altres aspectes, diguem, secundaris: el lloc, la roba del nostre interlocutor, si feia fred o calor …

Imagineu el que seria conduir o caminar pel carrer si no poguéssim ignorar els estímuls irrellevants i enfocar la nostra atenció en allò que és important!

Com a conclusió, podem sintetitzar tot lo anterior en un consell per a millorar el nostre rendiment en els durs reptes que trobem per les rutes de l’escapisme. A l’entrar en una nova sala, primer de tot, és prioritari fer un reconeixement general de l’habitació i quan ho hàgim fet, llavors aturar-nos en investigar tots els detalls rigorosament i conscientment.

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *